14.08.16

Медовий спас, або Маковій

14 серпня, у перший день Успінського посту, святкують Медовий Спас (Спас на воді, Маковія). Свято Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього прийшло до нас із Візантії, засноване ІХ ст. Воно полягало в перенесенні з імператорського палацу до храму Софії частини хреста Господнього, що збереглась. Протягом двох тижнів цю святиню носили по Константинополю з метою «відвертання хвороб», для очищення міста від злих духів. За допомогою хреста освячували воду, щоб вона стала чистішою та щоб йшли дощі в спеку.
Цього дня святкується також день семи Святих Мучеників Макавеїв: Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркела, – які в 166 р до н. е. очолили повстання за віру в єдиного Бога й були за це жорстоко покарані.
14 серпня цього дня в церквах святять воду, квіти й мак. Букет, який несуть для освячення до церкви, називають «маковійчиком» або «маковійкою». У має бути 7 голівок маку, а також різні квіти й трави: чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок, волошки, м'ята, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник тощо. Кожна квітка в букеті має своє призначення: м'ята оберігає сім'ю від усякої напасті, додає здоров'я, ласкавці сприяють злагоді в родині, сонях дарує ласкаву й милосердя. Освяченим маком потрібно  обсипати дім, щоб захистити його від зла. «Маковійчик» кладуть за образи та зберігають до весни.

1 коментар:

Тетяна сказав...

Вітаю всіх із Медовим Спасом! Бажаю божої благодаті, духовності, любові й підтримки ближніх!!!