24.05.18

ЗНО з української мови та літератури складено!!!

Цьогоріч завдання були дещо ускладнені, тому є над чим замислитися 10-класникам. Представлений цікавий текст для аналізу (до того ж завдання доступні). Числівник, який завжди переслідував вас у тестах, на ЗНО-2018 був поблажливим. Підступними виявилися відокремлені означення, синоніміка простого речення, односкладне називне та неповне двоскладне речення, фразеологізм "тримати в чорному тілі" (суворо поводитися з ким-небудь, позбавляти свободи дій). 
Завдання на уважність - 37: "Зачинателем нової української прози називають...". Мабуть, більшість, побачивши у варіантах Котляревського, вибрали саме його, але Котляревський - це "зачинатель нової української літератури", а Г. Квітка-Основ'яненко  - «батько української прози», «перший український повістяр», «перший сентименталіст української літератури». 
Вірш "Ви знаєте, як липа шелестить" П. Тичини належить до пейзажної та інтимної лірики, але в 51 завданні необхідно було вибрати зразок інтимної лірики. Що робити в такому випадку? "Задивляюсь у твої зіниці" В. Симоненка, «Любіть Україну!» В. Сосюри  - громадянська лірика, «Ти знаєш, що ти – людина?» В. Симоненка - філософська,  "Блакитна Панна" М. Вороного - пейзажна. Отже, вибираємо поезію "Ви знаєте, як липа шелестить".
Ну а власне висловлення - подарунок долі ("Що ж мотивує нас до дії більше - віра в себе чи впевненість у підтримці друзів, рідних, однодумців?"). Недаремно я у вас протягом двох років формувала позитивне мислення, життєстійкість. Сподіваюся, що ви легко впоралися з цим завданням.
Успіхів усім! У кого виникли запитання - пишіть. Я також разом із вами виконала всі 58 завдань!!!

Немає коментарів: