01.08.16

Пам'ять про Лесю Українку

1 серпня 1913 р. померла Леся Українкаписьменниця, поетеса, громадський діяч, «дочка Прометея», «геніальна дочка свого народу».
·  Письменниця мала подвійне прізвище (Лариса Косач-Квітка), тому що була заміжня за Климентієм Квіткою. Вони  одружилися 1897 р. Хоча все життя Леся була закохана у хворого на сухоти революціонера Сергія Мержинського, із яким познайомилися в Ялті, на лікуванні. Він називав письменницю «Леся-Ларочка». Сергій помер на руках у Лесі від туберкульозу легенів. Після цього Леся Українка  написала поему «Одержима».
·  У родині Лесю Українку називали по-різному: Лариса, Леся, Зея, Мишолося. Ім’я Зея, або Зеїчок, походить від назви сорту кукурудзи «зея японіка» (тонка, як стеблина), так її називала мама. Ім’я Мишолосія ділилось навпіл – так називали Лесю і її брата Михайла, із яким письменниця була дуже близька. 
·  Леся була досить освіченою дівчиною, вона могла розмовляти на кількох іноземних мовах, а в 5 років навчилася грати на роялі.
·   На Україні можливо знайти лише три справжні раритетні роялі, один із них належить Лесі Українці. Цей роль знаходиться в Колодяжному музеї.
·  Садиба Косачів у Колодяжному розташовувалась на окраїні села, де були найкращі землі. У розпорядженні родини було 500 гектарів землі, включно з лісами, ріллею та чотирма гектарами саду. Аби тримати в порядку садибу, родина Лесі Українки мала найманих робітників. Кажуть, що на території колишньої садиби Косачів захований косачівський скарб. Під час Другої світової війни садибу Косачів зруйнували.
·  У дев’ять років Лесю скувала хвороба, а саме туберкульоз кісток. Їй доводилось лежати із загіпсованими руками й ногою місяцями.
·  Її дядько Лев жив у Нечимному (урочищі біля села Скулин у Ковельському районі). Там Леся була лише три дні та дві ночі в 13-річному віці. Дядько Лев знав дуже багато легенд і переповідав їх малій Лесі. Свої враження відтворила в «Лісовій пісні».
·  Леся працювала так натхненно, що в неї підвищувалася температура.
· Дуже часто, пишучи вірші чи поеми, поетеса схоплювалася від столика до фортепіано, сідала за  нього й починала імпровізацію.
·  Увела в нашу мову такі слова як «напровесні» та «промінь».
·  На честь Лесі Українки названий астероїд «2616 Леся» (2616 Lesya). Він знаходиться у головному поясі астероїдів, що розташований між орбітами Марса та Юпітера і складається приблизно з 580 000 астероїдів. 
·  У Луцьку біля В’їзної вежі замку Любарта є дерево, яке іменують Лесиним ясеном. Вважається, що саме під ним мала Леся написала свого першого вірша.
·   На сьогодні усі живі нащадки Лесі Українки живуть за межами України. Це Роберто Гааб (онук Лесиної сестри Оксани Косач-Шимановської), що живе у Швейцарії, та Ольга Лютон-Петрова зі США (онука Лесиної сестри Ізидори Косач-Борисової). 

Немає коментарів: