Сьогодні, 11 липня 2016 р., відзначають Всесві́тній день шоколаду. У 600 році до н. е. стародавні майя та ацтеки стали
культивувати какао-дерево й готувати з його плодів напій чоколатль (складався з
розмолотих какао-бобів, пекучого перцю чілі та меду). Його вважали їжею богів,
унаслідок чого плоди какао-дерева стали використовувати як гроші: за сотню
бобів можна було купити раба. У Старому Світі про шоколад дізналися лише через 2000
років. Спочатку Колумб отримав у дар від індійців какао-боби, а через декілька
років інший іспанський конкістадор, Ернан Кортес, подарував їх королю Карлу V.
У супровідному листі мовилося, що одна чашка шоколадного напою допомагає
боротися із втомою, додає сил. Але іспанцям він не сподобався. Тому кухарі
вирішили вдосконалити творіння ацтеків: замінили чилі на корицю і мускатний
горіх, замість меду додали цукру й подали шоколад гарячим. Напій сподобався
королю. Пізніше шоколад став настільки популярним, що був обов'язковим ранковим
напоєм іспанських аристократів. Тільки в другій половині XVII століття шоколад стали
додавати у випічку – тістечка та рулети. Це відкрило новий етап в історії
продукту - тепер його можна було не тільки пити, але й їсти. А ось перші предки
шоколадних плиток з'явилися тільки в XIX столітті. Із тієї миті почався розквіт
компаній, що виробляють кондитерські вироби з цього продукту. Започаткували День шоколаду французи в 1995 році.
Шоколад («їжа богів») містить речовини з групи флавонідів,
які корисні для серця й судин. У чорному
шоколаді міститься від 30 % до 75 % какао-бобів, у молочному – менше
какао-бобів і більше цукру, ніж в чорному, білий – складається з какао-олії,
сухого молока й цукру.
У шоколаді є різні елементи, які сприяють зняттю стресу й допомагають психологічно відновитися. З
усіх видів шоколаду корисний саме гіркий, тому що він стимулює додатковий викид
ендорфінів. Вони в свою чергу покращують настрій і тримають в тонусі весь
організм людини. Шоколад бадьорить,
тому що в какао-бобах є кофеїн, і з них виробляють цей продукт. У невеликих
дозах кофеїн здатний підвищити фізичну і
розумову працездатність організму. При цьому зменшується відчуття сонливості та втоми. А велика кількість
глюкози в шоколаді буде основним джерелом
енергії для людського організму. Споживання шоколаду покращує настрій: у какао-бобах є амінокислоти, триптофан, важливі
для утворення серотоніну – «гормону щастя». Якщо кожен день їсти трохи чорного
шоколаду, то старіння шкіри сповільниться.
Крім того покращиться в шкірі й обмін
речовин. На ці процеси впливають антиоксиданти, які містяться у великій
кількості в цьому солодкому продукті. Чорний шоколад істотно знижує утворення і розвиток меланоми,
одного з найбільш небезпечних ракових захворювань; знижує ризик появи цукрового діабету або ожиріння. Темний шоколад допоможе схуднути, оскільки зменшує
бажання їсти солодке, жирне або солоне.
Проте з цим продуктом
важливо не переборщити. Енергетична цінність білого шоколаду – 539 ккал (23,48 білків, 288,81
жирів, 236,16 вуглеводів), молочного – 554 ккал (39,2 білків, 312,3 жирів, 201,6
вуглеводів), чорного – 539 ккал (24.8 білків, 318,6 жирів, 192,8 вуглеводів). Тому необхідно їсти якісний
темний шоколад, у складі якого не менше 70% какао, менше споживати білий та
молочний.
Немає коментарів:
Дописати коментар