29.06.16

Вступний іспит з української мови

Критерії оцінювання  
Формою проведення вступних випробувань з української мови є диктант.
Час виконання – 45 хв.
Обсяг диктанту становить 160-170 слів. Кожен вступник отримує бланк із надрукованим диктантом, у якому пропущені орфограми й пунктограми. Під час переписування диктанту вступник має розкрити дужки, вставити пропущені літери, поставити відповідні розділові знаки.
Диктант оцінюється за такими критеріями:
- Орфографічні та пунктуаційні помилки оцінюються однаково.
- Повторювані орфографічні помилки (в одному й тому ж слові, яке повторюється в диктанті кілька разів, або в однокореневих словах) вважаються одною помилкою; однотипні помилки (на одне й те саме правило, але в різних словах) вважаються кількома помилками.
- Розрізняють грубі та негрубі помилки; до негрубих помилок відносять: винятки з усіх правил; написання великої літери в складних власних назвах; правопис  прислівників, утворених від іменників із прийменниками; заміна одного співвідносного розділового знака іншим; пропуск одного зі сполучуваних розділових знаків або порушення їх послідовності; заміна українських букв російськими; у випадках, що вимагають розрізнення не і ні (у сполученнях не хто інший, як…; не що інше, як…; ніхто інший не…, ніщо інше не…); під час остаточного обрахунку помилок дві негрубі помилки вважаються однією грубою.
- П’ять виправлень прирівнюються до 1 помилки.
Нормативи оцінювання диктанту подані в табл. 1:
Таблиця 1
Нормативи оцінювання диктанту
Бали
Кількість помилок
1
15 і більше
2
13-14
3
11-12
4
9-10
5
7-8
6
5-6
7
4
8
3
9
1+ 1 (негруба)
10
1
11
1 (негруба)
12
-
Максимальна кількість балів – 12.

Приклад диктанту
Вогняна стихія
Гнан..ий вітром вогонь наступав із не..далекого узвиш..я кр..вулястою довж..лезною ла­вою. Там де вона прокотилася залягла глибин..а т..ма чорна пустеля згар..ща з..рідка покрапл..на ледь жевріючими цятками.
Люди змагалися з вогн..м у..рукопаш. На тлі не..висо­кого полум..я виразно було видно як вони ро..тягнув­шись у живий ланцюг кидаються на вогонь і в бушу­ван..і іскор намагаються забити його затоптати. У хід було пущ..но лопати вила граблі порожні лантухи ошмат..я як..хось бр..зентів. Однак щойно пр..битий вогонь знову ож..вав ріс вітер потужно роздимав полум..я багряне гад..я проповзало по..між людей рва­лося в..перед швидко змикаючись між собою зухвало накидаючись на високу стерню яка не..мов..би сама тяг­лася до вогню на..зустріч своїй погибелі. Поки..що горіло скомбайноване поле палахкотіла солома але копи були не..далеко. Сотні їх снопастих важких покірних стояли на схилі уже освітл..ні блиском загра­ви уже овіяні жаркими струмами розігрітого повітря.
Вогонь наближався до них не..відворотно із не..ймовір­ною швидкістю. Іноді полум..я цілими клубками про­літало в..перед створюючи все нові й нові вогнища. Уже горів увесь вибалок до якого з..ліва пр..лягали копи.
Пожежа швидко спадала. Широка смуга щойно проклад..ної ріл..і надійно перегородила вогню шлях. Було видно як полум..я досягши цієї смуги одразу никне пр..гасає на місці. Люди ще й тут затоптували його ногами інші обтрушувалися гасили одне на одному тліючий одяг (за Олесем Гончаром).


Немає коментарів: