17.06.16

День Святої Трійці

19 червня 2016 р. українці святкуватимуть П’ятдесятницю, День Святої Трійці. За Біблією, на 50-ий день після Воскресіння Ісуса Христа до апостолів зійшов Дух Святий у вигляді вогненних язиків, очистив їх від гріхів, подарував  здатність і силу для проповіді Христового вчення всім народам. Після цього апостоли казали: «Покайтеся і хрестіться в ім’я Ісуса Христа на прощення ваших гріхів, тоді і ви отримаєте дар Святого Духа». Так почалося створення Царства Божого на землі.
Тепер усі християни в цей день прикрашають будинки і храми зеленими гілочками, квітами, тому що, коли Мойсей отримував скрижалі закону, на Сінайській горі все цвіло й зеленіло. Також зелені гілки нагадують, що під дією Божої благодаті людські душі розцвітають плодами чеснот. Гілки клена, липи прикріплюють до будинку, гілки берези чи осоки – до воріт. Підлогу в хаті встеляють запашними травами: осокою, любистком, м’ятою, пижмою, ласкавцями, лепехою. На вікнах ставлять букети з чебрику, волошок, м'яти.
На думку наших пращурів, у деревах оселялися душі рідних – померлих дідів-прадідів. Дід-Ладо – добрий дух предків – разом із гіллям-клечанням приходив до господи.
Троїцьке зілля не викидають, а сушать, а потім роблять із нього  відвар для миття волосся, лікування ніг. Суха лепеха відганяє мишей, сприяє кращому приплоду курчат.
У понеділок відвідують померлих, прикрашають могили клечанням.
Після Трійці розпочнеться русальний тиждень. Щоб уберегтися від русалок, у давнину на вікнах розкладали гарячий хліб, на деревах розвішували полотно на сорочки для них. У четвер, на Русалчин Великдень, не можна працювати, щоб русалки не нашкодили домашній худобі, птиці й усьому господарству. Уранці дівчата розкладали на полі куски хліба,  спеченого на свяченій воді, щоб задобрити. Русалок відлякує полин і любисток.


Немає коментарів: