13.12.16

День Андрія (Калита)

13 грудня святкують День пам'яті мученицької смерті одного із дванадцяти апостолів Христових Андрія Первозваного. За церковними легендами, святий проповідував християнство в Скіфії,  дійшов аж до Києва, на одному з пагорбів поставив хрест зі словами: «Чи бачите гори ці? Повірте мені, на них засяє благодать Божа». 
У цей день гріх щось робити без поважної причини. Навіть заборонено займатися інтелектуальною працею, щоб не втратити розум.
Вечорниці відбувалися в хаті однієї із самотніх жінок. Дівчата випікали коржі, котрі мали назву «калити». Обрядовий хліб нагадував сонце, обов'язково круглий, у середині з діркою, до того ж вимазаний медом. Потім із цією обрядовою стравою влаштовували різноманітні ігри та ворожіння. Печиво прив'язували якнайвище попід стелею, а потім хлопці та дівчата із зав'язаними очима мали  дострибнути до нього й відкусити шматок.
У ніч на Андрія дівчата ворожили: знімали взуття з лівої ноги й міряли відстань від столу до порогу ( дівчина, яка перша це зробить, першою і вийде заміж); випікали балабухи (пампушки), клали на ослінчик, супроводжуючи ці дії магічними замовляннями ий балабушок пес з'їдав першим, та дівчина мала першою вийти заміж; якщо не вийде, то ще рік дівуватиме).
Згодом парубки приходили до дівчат із подарунками. Дівчата перешкоджали їхньому приходові: перемотували мотузкою стежку, глузували, згодом запрошували за гостинний стіл. Горілку на молодіжних вечорницях, як правило, не вживали. Після вечері тривали комічні ігри та забави. Найпоширеніші були ігри «Калита», «Сповідь», «Пошта», «Каву солодити», «Рвати рожу» та ін. Наприкінці вечорниць дівчата ходили попід вікнами сусідів або родичів, калатали ложками й запитували: «Чи ви є всі?», на що чули відповідь: «Щоб повіддавалися всі!» Прийшовши на своє подвір'я, дівчата зрізали вишневу гілочку й ставили у воду: якщо до Різдва зацвіте, то дівчині щаслива доля на одруження. Парубки після вечорниць насміхалися з батьків майбутніх наречених: виносили на городи січкарні, знімали ворота чи хвіртки й несли на подвір'я, витягали на дах хати сани або воза.
Існує народна прикмета: як ще до цього дня сніг не випав — зима буде теплою, а як з'явився — холодною.

Немає коментарів: