11.07.17

Всесвітній день шоколаду

11 липня відзначають Всесві́тній день шокола́ду (World Chocolate Day). Започаткували це свято французи 1995 р. У США щорічно відзначають два загальнонаціональні «шоколадні дні»: 7 липня і 28 жовтня. У Європу шоколад потрапив після 16 ст. Доведено, що в ньому є елементи, які сприяють відпочинку, психологічному відновленню, породжують ендорфіни (гормони щастя), підтримують тонус організму, мають «протираковий» ефект, здатні сповільнювати процеси старіння. Завдяки чорному шоколаду можна поліпшити зір, пам'ять, увагу, реакцію. Він дуже корисний при вагітності й допомагає уникнути різних ускладнень. Шоколад багатий на поживні речовини, призводить до ожиріння. Основною сировиною для виробництва шоколаду є какао-боби (його плоди з'являються лише раз у 25 р.). У білому шоколаді немає какао. Перша шоколадна фабрика з'явилася в Барселоні 1780 р. Давні ацтеки, які винайшли шоколад, називали його "їжею богів". Найбільша плитка шоколаду, вагою 5,8 тонни, була виготовлена 2011 р. на фабриці «Thorntons plc». Плитка шоколаду «Cadburry», якій виповнилося 100 років, вважається найціннішою у світі: у 2001 році була продана за 700 доларів.

Немає коментарів: