07.04.17

Благовіщення


У цей день господині випікали коржі у формі пташок та годували ними пташок, щоб привернути щастя у сім’ю, а в дім – достаток. У цей день ніхто не працював. Для народу влаштовувалися гуляння з хороводами, де своїми піснями й завзятими коломийками зазивали Весну-красну. Розкладали величезні багаття, виносили і палили старі солом’яні матраци та подушки. 
У цей день НЕ МОЖНА працювати; одягати новий одяг (інакше зіпсується швидко й зноситься); починати справи, бо порожніми будуть; їхати кудись, бо будуть неприємності; давати у борг, бо щастя віддасте своє і везіння; різати, інакше справи зашиєте і щастя погубите. Потрібно на Благовіщення Господа прославляти, молитви читати, душу очищати, за образи прощати.
 До церкви йшли, щоб там просфору отримати. Їли лише шматочок, а решту весь рік берегли, бо він мав цілющу силу: давали хворим, худобі, висівали в землю. Вода, освячена на Благовіщення, мала цілющі властивості. Також перепалювали в печі сіль, яка допомагала в зціленні багатьох недуг. Щоб злі духи не проникали в дім і не торкалися одягу господарів, їх обкурювали гілочками сухих рослин. Адже саме на Благовіщення з нір і щілин погрітися на сонечку виповзали змії . Але туди, де провели обряд обкурювання, вони не заповзали, боялися.У мішок або діжку, наповнену зерном, ікону ставили і просили благословення на багатий урожай, виконання сокровенного бажання. 
Народна прикмета: який день на Благовіщення, такий і на Великдень прийде.

Немає коментарів: