21.05.18

ЗНО для вчителів ("На урок")

Міністерство науки і освіти України продовжує вводити реформи та змінювати навчальний процес. Однак на впровадженні НУШ новації не закінчуються, зміни чекають і на вчителів.  Міністерка освіти зазначила, що сертифікація вчителів розпочнеться у 2019-2020 роках. Зараз у міністерстві працюють над змінами правил та вимог до вчителів.  Педагогам запропонують скласти тести у вигляді зовнішнього незалежного оцінювання, який налічує декілька частин: завдання з предмету викладання, запитання щодо методик роботи та особливостей вікової психології дітей. Відповідатиме за проведення вчительского ЗНО Державна служба оцінювання якості освіти. Після цього представники ДСЯО перевірять якість роботи педагога на місці.  Спочатку сертифікація буде цілком добровільною справою, а вчителі, які її успішно пройшли, отримуватимуть надбавку до заробітньої платні в розмірі 20%. До то ж ці педагоги будуть зобов’язані ділитися з іншими вчителями власним професійним досвідом.

Уроки медіаграмотності: вчимо школярів аналізувати новини та вирізняти фейки

Як навчитися вчитися та подолати синдром фіксованого мислення

Що взяти із собою на ЗНО?

До Дня добра (23 травня) учні підготували відеоролики про свої добрі вчинки

19.05.18

Звітую про результати опитування щодо особливостей підготовки до ЗНО


17 травня 2018 р. я провела опитування старшокласників (кількість респондентів - 43). Мета - проаналізувати динаміку рівня знань та вмінь ліцеїстів з української мови та літератури, визначити "плюси" й "мінуси" моєї педагогічної діяльності.
Для учнів у підготовці до іспиту найважливішим є вивчення правил (8 – 15% ), розуміння матеріалу (7 – 13%), запам’ятовування (6 – 12%), практичні завдання (6 – 12%), систематизація вивченого (5 – 10%), виконання тестів (4 – 8%), теоретичні знання (4 – 8%), прочитання творів (4 – 8%), уміння писати власне висловлення (2 – 4%), а також внутрішня мотивація (1 – 2%), концентрація уваги (1 – 2%), уміння вчитися (1 -  2%), уміння застосовувати знання на практиці (1 – 2%), працелюбність (1 – 2%), гарні конспекти (1 – 2%).
Учні протягом навчання в ліцеї підвищили рівень знань та вмінь на 1 б. (укр. мова: 17 – 40%; укр. літ.:  13 – 30%), 2 б. (укр. мова: 9 – 21%; укр. літ.: 5 – 12%), 3 б. (укр. мова: 2 – 5%; укр. літ.: 8 – 19%), 4 б. (укр. мова: 2 – 5%; укр. літ.: 1 – 2%), 7 б. (укр. мова: 0 – 0%; укр. літ.: 1 – 2%), підтримали попередній високий чи достатній рівень (укр. мова: 10 - 23%;  укр. літ.: 14 – 33%), знизили на 1-2 б. (укр. мова: 3 – 7%;  укр. літ.: 1 – 2%).
Підвищити рівень знань та вмінь допомогли професіоналізм та інтерактивна методика вчителя (14 – 20%), тести (10 – 14%), книги (6 – 9%), тренувальні вправи (4 – 6%), конспекти (3 – 4%), читання текстів (3 – 4%), відеоуроки (3 – 4%), самопідготовка (3 – 4%), презентації вчителя (2 – 3%), правопис (2 – 3%),  віра в учнів ( 2 – 3%), плідна праця (2 – 3%), репетитор (1 – 1%), контроль (1 - 1%), уроки (1 - 1%), спецкурси (1 - 1%), читання критики до творів (1 - 1%), позитивні афірмації (1 - 1%), старанність (1 -1%), повторення вивченого (1 - 1%), виконання всіх завдань (1 - 1%), створення лепбуків (1 – 1%), робота над собою (1 – 1%), бажання навчатися (1 – 1%), інтерактивні вправи, ігри (1 – 1%), 3 учнів не змогли відповісти.
Мою роботу щодо підготовки до ЗНО старшокласники оцінили на високий (12 б. – 11 (25%), 11 б. – 4 (9%), 10 б. – 9 (20%), «усе задовольняє» (3 – 7%), «застосовує новаторський підхід до навчання» (2 – 5%), «постійно все повторюємо – і це корисно» (2 – 5%), «дала багато знань та вмінь, які знадобляться в майбутньому» (1 – 2%), «оцінюю високо, навчила робити багато чого нового  й корисного» (1 – 2%), «відмінно» (1 – 2%), «оцінюю високо, креативна» (1 – 2%), «креативно підходить у процесі підготовки до заняття» (1 – 2%), «учитель викладається наповну, намагається покращити наші знання» (1 – 2%), «використовує асоціативний метод, творчі завдання» (1 – 2%), «намагається донести до нас інформацію цікавими способами» (1 – 2%), «ефективно готує до ЗНО» (1 – 2%)) та достатній  рівень (9 б. – 2 (5%), 8 б. – 1 (2%) , 7 б. – 1 (2%)).